Stoel onder de loep

 

Inleiding

In het tweede jaar van onze opleiding meubelmaker moeten we een stoel maken. Voor deze stoel moeten we goed nadenken over welke constructies we gaan toepassen en hoe we hem zo sterk mogelijk maken. Daarom heeft school de opdracht ‘stoel onder de loep’ bedacht.

 

Tijdens deze opdracht gaan we een stoel onderzoeken. Het onderzoek bestaat uit drie hoofdonderdelen:

–       In kaart brengen van de stoel, vorm, afmetingen en gebruikte constructies.

–       Sterkteproef uitvoeren op de verbindingen tussen de zijregels en de achterstijlen.

–       Analyse van de gebruikte constructies in de stoel.

 

Na deze opdracht zijn we hopelijk wat wijzer geworden over de constructies in een stoel en kunnen we de beste constructies uitkiezen voor ons ontwerp.

 

 

De analyse van de stoel

 

De foto’s van de stoel

Wij hebben een stoel van de kringloopwinkel gekocht en onderzocht. Hier zie je de verschillende aanzichten van de stoel.

 

De vorm van de stoel

De stoel heeft vrij grove poten en stijlen en heeft een valling in de rugleuning, ter hoogte van de onderkant van je schouderbladen als je op de stoel zit. De stoel heeft een trapeziumvormige zitting en de gestoffeerde zitting is los van de stoel. Onder de zitting zit in elke hoek een hoekklos. Aan de linker- en rechterkant heeft de stoel lage sporten. Hij is ook voorzien van een gebogen kapregel en de achterstijlen zijn aan de bovenkant afgerond. Voor versiering is er nog houtsnijwerk toegepast op de rugleuning.

 

Gewicht van de stoel

De stoel is 7,1kg.

 

 

De staat van de stoel

De stoel voelt stevig aan en de stijlen en regels zijn krimpvrij geconstrueerd. Een nadeel is dat de afwerklaag afgeeft als het nat wordt.

 

Houtsoort

De stoel is gemaakt van eiken. De voordelen hiervan zijn:

–       Sterk

–       Goed buigzaam

–       Duurzaam

–       Goed te bewerken met beitsen, olie, etc.

 

Het zitcomfort

Je zit vrij rechtop in de stoel, wat fijn is als je bijvoorbeeld aan de eettafel zit. Als je op de stoel zit voelt hij ook stevig aan, alleen is de gestoffeerde zitting niet fijn aangezien het volledig inzakt als je erop gaat zitten.

 

Geschiedenis van de stoel

Aan de hand van het boek “Meubelen, een wereldgeschiedenis” van Judith Miller hebben we gekeken bij welke stijl deze stoel past. Dit boek is ingedeeld in verschillende tijden en de stijlen die daarbij passen.

We hebben de stoel niet echt kunnen linken aan een bepaalde stijl maar hebben wel een aantal gelijkenissen gevonden met twee stoelen.

 

De eerste stoel komt uit 1880-1915 “Art Nouveau”. De stoel heet de “italiaanse stoel” en is ontworpen door Giacomo Cometti. De stoel is gemaakt van gesneden eiken en heeft golvend snijwerk aan de rug. Twee lage zijsporten en een gestoffeerde zitting bezit deze stoel ook.

Overeenkomsten met onze stoel zijn: twee lage zijsporten, gestoffeerde zitting, houtsnijwerk en gebruik van eiken. Deze stoel kwam het meest dichtbij onze stoel.

Ook hebben we een andere stoel gevonden die erop lijkt. Deze stoel komt uit 1800-1840 “Vroege 19de eeuw”. De stoel heeft de naam “franse directoire-stoel” en de ontwerper is bij ons niet bekend. Wij vonden vooral dat de rugleuning een aantal overeenkomsten heeft.

Overeenkomsten met onze stoel zijn: Snijwerk in rugleuning. Kapregel heeft een valling en de poten zijn in een geheel gebogen.

 

 

Foto’s van de verbindingen van de stoel

Deze foto laat de verbinding tussen de kapregel en achterpoten zien.

Zo ziet het eiken er zonder de afwerklaag uit.

Hier zie je het houtsnijwerk op de rugleuning en hoe deze bevestigd was in de kapregel.

 

De hoekklossen zijn bevestigd met spijkers.

Hier zie je de pen en gat verbinding tussen de stijlen en regels.

 

De sterkteproef

Om de sterkte van de verbindingen in onze stoel te meten hebben wij de stoel eerst gesloopt, zodat we gewichten aan een zijregel konden hangen. Deze zijregel hebben we wel eerst verlengd met een lat. In de tabel hieronder zie je hoe de zijregels hebben gepresteerd. Er is een duidelijk verschil te zien tussen de linker en rechter zijregel, maar dit komt vooral omdat we bij de linker zijregel de voorpoot en sport hebben laten zitten. Hierdoor is hij sterker.

 

Rechts:                                                        Links:

Aan de hand van deze gegevens hebben we uitgerekend hoe sterk onze zijregels zijn uitgedrukt in Newtonmeter.

 

Bij de rechterzijregel is dit:

0,8m x 2kg x 9,81m/s2 = 16 Nm

 

Bij de linkerzijregel is dit:

0,8m x 15kg x 9,81m/s2 = 120 Nm

 

Foto’s van de sterkteproef


 

Conclusie

Uit dit onderzoek is gebleken dat de stoel die wij hebben onderzocht redelijk sterk is. De verbindingen zijn vooral pen en gat verbindingen. De lage sport maakt de verbindingen nog sterker, dat is te zien uit de proef.

Wij gaan bij ons ontwerp voor de stoel ook enkelschuine pennen gebruiken.

Verder is het een mooie stoel om te zien maar is het zitcomfort niet zo goed. Niet een stoel waar ik dagelijks op wil zitten.