Wat is jouw idee?

Ik wil een bijzettafel maken met een rond blad. Het meubel wordt in elkaar gezet door de drie onderdelen in elkaar te schuiven. Wat ik door middel van mijn experimenten wil onderzoeken is welke verbinding(en) ik ga gebruiken.

 

Welke materialen en/of technieken ga je gebruiken?

A. Het maken van een tandverbinding

B. Het maken van een halfhoutverbinding

C. Het maken van een schuifzwaluwstaart

D. Het maken van een halfhoutverbinding in een groef

E. Het maken van een schuifzwaluwstaart in combinatie met een halfhoutverbinding

F. Frezen met gebruik van een bovenfrees met geleider

G. Een cirkel uitfrezen

H. Hout van 54mm dik doorfrezen

 

Wat wil je leren, weten en/of ontdekken?

A. Ik wil weten welke verbinding het meest stevig is voor mijn ontwerp

B. Ik wil weten hoe ik bepaalde verbindingen kan maken

C. Ik wil het werken met de bovenfrees beter onder de knie krijgen

Welk materiaal en/of techniek heb je gebruikt?

A. Ik heb van multiplex een tandverbinding gemaakt. Deze heb ik gemaakt door met een decoupeerzaag tanden uit te zagen en die op een andere plank af te tekenen, de afgetekende gaten heb ik eerst ingeboord en daarna met de decoupeerzaag uitgezaagd.

B. Ik heb van multiplex een halfhoutverbinding gemaakt. Ik heb alles afgetekend en met een decoupeerzaag uitgezaagd. Deze verbinding zat mooi strak en goed vast.

C. Ik heb van multiplex een schuifzwaluwstaart gemaakt. Voor het “huis" van de zwaluwstaart heb ik het multiplex onder een hoek ingezaagd met een invalzaag met geleider. Voor de staart zelf heb ik met de formaatzaag aan beide kanten van het multiplex een snede gezaagd, waarna ik deze schuin heb afgestoken met de beitel.

D. Voor deze proef heb ik drie cirkels gezaagd met de decoupeerzaag. Uit twee van de cirkels heb ik heb ik een strook van 18mm gezaagd, uit de andere cirkel heb ik dat voor de helft gedaan. Deze drie cirkels heb ik op elkaar gelijmd met de cirkel die voor de helft is uitgezaagd in het midden. 

E. Hier heb ik eigenlijk ongeveer hetzelfde gedaan als bij B, behalve dat ik deze heb doorgetrokken.

F. Omdat ik een rechte lijn wilde frezen, heb ik gebruik gemaakt van een bovenfrees met geleider. Dit was erg lastig, omdat de geleider niet goed te klemmen was (de bovenfrees moest er nog overheen) waardoor de geleider een klein stukje is verschoven. De volgende keer zou ik eerst de rechte lijn frezen en daarna pas de vorm eruit halen, dan heb ik in het resthout nog ruimte om de geleider bijvoorbeeld vast te schroeven. 

G. Om de cirkel uit te frezen heb ik gebruik gemaakt van een mal die als het ware ronddraait. Je schroeft deze op de gewenste afstand in het materiaal en bevestigt de bovenfrees aan het uiteinde van de mal. Na een diepe groef in de vorm van een cirkel te hebben gefreesd, kon ik de rest van de cirkel grof uitzagen met de lintzaag en daarna met een frees met kopieerring de rest van de cirkel uitfrezen. 

H. Omdat het hout 54mm dik was en ik geen lang genoege frees had, heb ik dit in twee keer gedaan. Eerst met een stift frees, daarna het grootste deel met de lintzaag weggezaagd en als laatst met een frees met kopieerlager de rest afgefreesd. 

Wat is het resultaat?

Op zich waren alle proeven best stevig en goed te gebruiken voor mijn meubel. Maar esthetisch vond ik proef D het meest interessant en die leek me ook het leukst om uit massief hout te maken.

Welke conclusie trek je uit dit proefje?

A. Dit is een stevige constructie, maar lastig om strak te maken

B. Dit is een stevige verbinding, maar als deze ook maar iets te ruim gemaakt wordt is deze meteen onstevig.

C. Dit is een stevige en (naar mijn mening) mooie verbinding, maar de verbinding is lastig in korte tijd uit te voeren.

D. Deze proef is erg stevig, daarnaast vind ik het een mooie verbinding. Deze verbinding gebruik ik in mijn meubel.

E. Hetzelfde als bij B.

F. Dat ik de geleider beter vast moet zetten.

G. Dat een cirkel uitfrezen best makkelijk is met behulp van een mal.

H. Dat het best mogelijk is om dieper te frezen dan je frees lang is.

Foto's van proeven

Wat wordt je definitieve eindproduct?

Mijn definitieve eindproduct wordt een bijzettafel. Deze zal worden gemaakt met gebruik van halfhoutverbindingen.

 

Welke andere materialen/technieken ga je definitief gebruiken in je eindproduct?

Ik ga in mijn eindproduct massief hout gebruiken in plaats van plaatmateriaal. Doordat ik massief hout gebruik, zal ik ook houtverbredingen moeten maken. Deze maak ik met behulp van een lamellenfrees.

Hoe ging het?

Doordat ik lang bezig ben geweest met bedenken wat ik uiteindelijk wilde maken, had ik niet veel tijd meer voor de uitvoering van de proeven en het eindproduct. Dit is goed te zien aan bijvoorbeeld de afwerking.

 

Wat werkte wel/niet?

Eigenlijk werkte alle proeven die ik maakte redelijk goed, behalve dat de geleider steeds verschoof tijdens het frezen.

 

Wat heb je aangepast?

Deze proef deed ik helaas pas tijdens het maken van het eindproduct, hierdoor heb ik niets aan kunnen passen. Als ik nog tijd heb zal ik de te brede groeven opvullen met eikenfineer.

 

Welke conclusie trek je uit deze stap?

Dat ik een betere planning moet maken en dat ik genoeg tijd moet nemen om proeven te doen.

Is het experimenteren met deze techniek klaar of zou je meer willen ontwikkelen? Zo ja wat?

Het experimenteren met deze techniek is klaar. De proeven gaven een mooi duidelijk resultaat en verder onderzoek lijkt mij niet nodig (en ook niet zo interessant). Het ontwerp zelf zou op gebied van vormgeving nog wel verder ontwikkeld kunnen worden.

 

Ben je tevreden met het eindresultaat?

Ja en nee. Ik zie vooruitgang sinds de afgelopen periodes in het ontwerpproces, daar ben ik blij mee. Wel merk ik dat ik niet snel keuzes durf te maken en daardoor al snel achter loop. Hierdoor heb ik het meubel niet mooi en netjes kunnen afwerken en ben ik niet helemaal tevreden met het eindresultaat.

 

Wat zou je de volgende keer anders doen?

Sneller knopen doorhakken en aan proeven en prototypes/schaalmodellen beginnen. Hierdoor heb ik meer tijd voor de uitvoering van het product.